کاوش موضوع مسئله شر
صفحه اصلی
مسئله شر
مسئله شر پرسش چگونگی وفقدادن وجود شر و رنج با خدایی قادر مطلق، خیرخواه مطلق و دانای مطلق است. آنطور که اولین نطق شناختهشده از آن توسط فیلسوف یونانی اپیکور میگوید: «آیا خدا خواهان جلوگیری از شر است، اما قادر نیست؟ پس او قادر مطلق نیست. آیا قادر است، ولی خواهان نیست؟ پس او بدخواه است. آیا هم قادر است و هم خواهان است؟ پس از کجا شر میآید؟ آیا نه قادر است و نه خواهان؟ پس چرا او را خدا میگوییم؟» که این را دیوید هیوم به وی نسبت داده و معروف کرده است. برهان شر ادعا میکند که چون شر وجود دارد، یا خدا وجود ندارد، یا خدا همه آن سه ویژگی گفتهشده را ندارد. برعکس این برهان تحت عنوان تئودیسه انجام شده است. در کنار فلسفه دین، مسئله شر همچنین درحوزههای الهیات و فلسفه اخلاق نیز حائز اهمیت است.
مسئله شر اغلب به دو شکل فرمولبندی میشود: مسئله منطقی شر و مسئله قرینهای شر. شکل منطقی برهان سعی میکند تا عدم امکان منطقی وجود خدا و شر با هم را نشان دهد، درحالیکه شکل قرینهای سعی میکند تا نشان دهد که با توجه به شر موجود در جهان، غیرمحتمل است که خدایی قادر مطلق، دانای مطلق و تماماً خوب وجود داشتهباشد. مسئله شر به اشکال غیربشری حیات نیز بسط داده شده است، تا شامل زجر حیوانات از شرور طبیعی و ستم بشری علیه آنان نیز بشود.
در همین حال، پاسخها به نسخههای گوناگون از مسئله شر، در سه شکل میآیند: ردیات، دفاعیات، و تئودیسهها. گستره وسیعی از پاسخها علیه این براهین ارائه شدهاند. همچنین در دیگر شاخههای فلسفه، همچون اخلاقیات سکولار، و اخلاقیات فرگشتی، مباحثات بسیاری در باب شر و مسائل پیوسته با آن وجود دارد. اما آنطور که معمولاً مفهوم شده است، «مسئله شر» در زمینهای الهیاتی اقامه میشود.
مسئله شر به حدت به ادیان توحیدی همچون یهودیت، مسیحیت و اسلام، که به خدایی توحیدی که قادر مطلق، دانای مطلق، و خیرخواه مطلق است باور دارند، اعمال میشود؛ اما این سؤال که «چرا شر وجود دارد؟» همچنین در ادیانی غیرخداباورانه و چندخدایی نیز، همچون آیین بودایی، هندوئیسم، و آیین جین مورد مطالعه قرار گرفته است.
مسئله شر یکی از جدّیترین و خطیرترین ایرادهایی بهشمار میرود که در خصوص اعتقاد به وجود خدای خداباوران صورت بسته است. نیک تراکاکیس آن را بیشک یکی از بزرگترین موانع سر راهی میداند که افراد خواهان تقید به اعتقاد به خدا با آن مواجه میشوند، و به گفته او بنابراین تعجبی ندارد که یکی از برجستهترین فلاسفه خداباور معاصر، الوین پلانتینگا، مینویسد «از تمام براهین خداناباورانه، فقط برهان شر است که سزاوار است واقعاً جدی گرفته شود.»
به نظر جی.ال. مکی، از قائلان به برهان که کتاب شر و قدرت مطلق را در همین رابطه تألیف نمود، مسئله شر نه تنها نمایانگر غیرعقلانیبودن باورهای دینی است، بلکه ناسازگاری اجزای آنها را نیز هویدا میسازد.... بیشتر در ویکی پدیا